KUKANJAC KONTRA IVANIĆA: U Dobrovoljačkoj je stradalo šest osoba (VIDEO)


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je danas da se u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, 1992. godine, dogodio jedan od najvećih zločina u četverogodišnjem ratu u BiH. No, general Milutin Kukanjac, koji je predvodio konvoj bivše JNA kroz Dobrovoljačku ulicu, u zabranjenom intervjuu koji je dao 1994., emitiranom tek prije nekoliko godina, tvrdio je nešto potpuno suprotno.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas Srni da se u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu prije 25 godina dogodio jedan od najvećih zločina u BiH.

On je istakao da su dešavanja u Dobrovoljačkoj ulici početkom maja 1992. godine jedan od simbola početka rata u BiH.
“Bez obzira na brojne dokaze slučaj `Dobrovoljačka` nikad nije dobio sudski epilog. To pokazuje licemjerstvo međunarodne politike i pravosuđa u BiH”, naglašava Ivanić.

On kaže da su porodice poginulih pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici dovoljno ponižene činjenicom da ovaj slučaj nije dobio sudski epilog, pa ih ne treba izlagati dodatnom poniženju sutra u federalnom Sarajevu.

“Počast ubijenim odaćemo tamo gdje možemo. Moj izaslanik sutra će prisustvovati obilježavanju u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, gdje će odati počast nedužno stradalim vojnicima i civilima”, rekao je Ivanić.

No, za razliku od Ivanića, koji događaje iz Dobrovoljačke ulice opisuje standardnim medijskim floskulama srpske ratne propagande, neposredni akter događaja, general JNA, Milutin Kukanjac, decidirano je izjavio da je u Dobrovoljačkoj ulici stradlo ukupno šest osoba.

Milutin Kukanjac, general i bivši komandant 2. armijske oblasti JNA, govorio je za Srnu 1994. godine o događajima u Dobrovoljačkoj ulici ali zbog onoga što je tada rekao intervju nikada nije objavljen na televiziji RS-a.

– Moram da vam kažem jednu nepobitnu istinu. Najviše me vrijeđaju izmišljotine o broju poginulih u Dobrovoljačkoj. Ja vam tvrdim da, ni dan danas, nekome niju u interesu da se sazna prava istina. U Dobrovoljačkoj ulici 3. maja je poginulo šest ljudi – rekao je Kukanjac i naveo imena poginulih.
Kukaknjac je pojasnio i šta se po njegovom viđenju dogodilo u Dobrovoljačkoj ulici.
– Oni toliko izmišljaju. To su Srbi, znate. Mene ne bi čudilo da je to naš neprijatelj. Činjenica je da je poginulo šest. Kažu mi da je poginulo 199 ljudi. Ja sam maltene toliko imao u koloni – kazao je Kukaknjac.

General Kukanjac je umro 16. januara 2002. godine.

SLOBODNA BOSNA

Comments 0

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

KUKANJAC KONTRA IVANIĆA: U Dobrovoljačkoj je stradalo šest osoba (VIDEO)

log in

reset password

Back to
log in
Choose A Format
Gif
GIF format